Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

90s PCs

Η δεκαετία των 90s ήταν η δεκαετία πολλών τεχνολογικών αλλαγών. Έτσι τα παιδιά των 90s έζησαν πολύ σημαντικές αλλαγές στον τομέα αυτό. Ζήσαμε την μετάβαση από το atari στο gameboy color, από την κασέτα στο mp3, από την βιντεοκάμερα που έπαιρνε ολόκληρη κασέτα και ζύγιζε 100 κιλά στην βιντεοκάμερα με mini dvd. Ζήσαμε την κυκλοφορία των πρώτων κινητών τηλεφώνων, των πρώτων dvd-player. Ήμασταν η πρώτη γενιά που άκουσε τον σπαστικό ήχο σύνδεσης στο internet με σύνδεση dial-up. Προσωπικά, θεωρώ την γενιά μας πολύ τυχερή που δεν γεννήθηκε μέσα στην τεχνολογία, αλλά έζησε την γέννηση και την εξέλιξη της και που καθώς μεγαλώναμε εμείς, τεράστια τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως το internet και οι Η/Υ, αναπτύσσονταν μαζί μας. 

Έτσι λοιπόν, μετά από αυτόν τον μεγάλο πρόλογο, έχω την χαρά να παρουσιάσω ένα post ειδικά αφιερωμένο σε όλου τους diήτες για τους Η/Υ στα 90s. 

Κάπου το 1995 θυμάμαι να παίζω το πρώτο μου παιχνίδι σε υπολογιστή. Ήταν σε έναν υπολογιστή που είχαμε στο σπίτι ο οποίος έτρεχε αποκλειστικά με MS-DOS.


 Είχα θυμάμαι 4 δισκέτες με παιχνίδια και είχα μάθει να βάζω την δισκέτα και όταν βγαίνει η μαύρη οθόνη με τα γράμματα (βλέπε πάνω) να γράφω την εντολή που χρειαζόταν για να ανοίξει το παιχνίδι. Μια από τις δισκέτες ήταν space invaders, η άλλη chess, η άλλη tetris και η άλλη με κάτι εκπαιδευτικά παιχνίδια με γραφικά χειρότερα και από δικές μου ζωγραφιές στο χέρι. Παρόλα αυτά το όλο σύστημα υπολογιστής-δισκέτα-παιχνίδι μου φαινόταν κάτι πάρα πολύ μπροστά και τότε ήταν όντως η τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Περνούσα ώρες μπροστά στον υπολογιστή και αυτό ήταν το κύριο θέμα στους τσακωμούς με τους γονείς 
"Θα παίξω υπολογιστή"
"Όχι! Πρώτα θα κάνεις τα μαθήματά σου"
"Μα!...Θα παίξω 5 λεπτά μόνο " 

Και μετά....ήρθαν τα windows και ο κόσμος μου άλλαξεΚαι συγκεκριμένα τα windows 95

Μόλις είδα την δελεαστική πράσινομπλε επιφάνεια εργασίας και τα εικονάκια να κάθονται εκεί και να περιμένουν να τα πατήσεις, πάνε και οι space invaders και το tetris. Όλη μέρα ναρκαλιευτής και ζωγραφική. Ω ναι! Είχα λιώσει την ζωγραφική. Εγώ που μαρκαδόρους και νερομπογιές έπιανα μόνο στην ώρα των καλλιτεχνικών στο σχολείο, ξαφνικά άρχισα να ζωγραφίζω μανιωδώς στον υπολογιστή. (Ίσως ήταν ο μόνος τρόπος που μπορούσα να τραβήξω ίσιες γραμμές). Λοιπόν τα windows 95, που πλέον δεν είχαν μαύρη οθόνη με άσπρα γράμματα ούτε εντολές, αλλά χαρούμενα εικονίδια, έμειναν στη ζωή μου και στο pc μας μέχρι και το 2001 όπου αντικαταστάθηκαν με τα xp.


Και περνάμε τώρα στο ιντερνΈτ. Θυμάμαι το 1996 όταν είχαμε πάει διακοπές στον θείο μου στο Los Angeles ο οποίος είχε internet! Εγώ η αλήθεια είναι ότι δεν καταλάβαινα και πολλά για το τι το σημαντικό έχει αυτό το internet αλλά οι γονείς μου μόλις γυρίσαμε στην Ελλάδα έλεγαν σε όλους (μα σε όλους όμως) "Και μ'αυτό το internet διαβάσαμε από την Αμερική τις ειδήσεις στην Ελλάδα!!" (wow!!). Εμείς internet πρωτοβάλαμε αργά, κάπου στο 2000, αλλά φυσικά είχαμε dial up: η σύνδεση που για να φορτώσει μια εικόνα περίμενες και 5 λεπτά.

Kαι μαζί με το internet εμείς τα 90παίδα είμαστε επίσης και η γενιά του chat room.  Δεν νομίζω να υπάρχει παιδί που να μεγάλωσε στα 90s και να μην έχει μπει έστω μια φορα (έστω απο κάποιο internet caffe, απο κάποιο pc στο σχολείο) στο  mirc, στο winmx ή σε κάποιο αλλο chat room. (To winmx εκτός από chat ήταν και για downloads όπως το limewire. Είχα κολλήσει άπειρους ιούς από κει) Και σίγουρα πολλοί σκάλωσαν την πρώτη φορά που είδαν στην οθόνη του chat " Α/S/L ? " το οποίο σήμαινε Αge/Sex/Location, όποτε και εκεί άρχιζαν τα ψεύτικα στοιχεία περί ηλικίας εμφάνισης κλπ  για να σπάσεις πλάκα με την παρέα σου.  (Περισσότερα για τα chat σε κάποιο post που θα κάνει η Nevir).

Μετά ήρθαν τα msn, τα  hi-5, τα myspace, το facebook και όλα αυτά ανήκουν πια στις αναμνήσεις όσων μεγάλωσαν τα 90s. (μνιεεεχ)

Ορίστε! Μέχρι και οι one είχαν mirc:




Ps: Η microsoft για τα windows 95 είχε βγάλει ολόκληρο presentation-διαφήμιση με την Jeniffer Aniston και τον Matthew Perry για να τα προωθήσει! Κανουν λες και παρουσιάζουν πύραυλο χαχαχα link

2 σχόλια :

  1. Δεν ξέρω αλλά τώρα που βγήκε και σε 3D o Τιτανικός θα 'θελα να δω και ένα αφιερωμάτακι στην ταινία, στη Leo-mania και το "My Heart Will Go On"....:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχουμε έχουμε :
    http://greek-90s.blogspot.com/2011/02/200.html
    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Keywords

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ( 39 ) ΔΙΑΦΟΡΑ ( 29 ) ΜΟΥΣΙΚΗ ( 20 ) CARTOON ( 16 ) ΤΑΙΝΙΕΣ ( 13 ) ΠΑΡΤΥ ( 11 ) ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ( 10 ) ΑΤΑΚΕΣ ( 9 ) ΒΙΒΛΙΑ/ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ( 9 ) ΣΙΡΙΑΛ ( 9 ) ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ( 8 ) ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ( 7 ) ΣΥΛΛΟΓΕΣ ( 7 ) ΣΧΟΛΕΙΟ ( 7 ) ΕΠΟΧΙΑΚΑ ( 6 ) CELEBRITIES ( 5 ) ΓΕΓΟΝΟΤΑ ( 5 ) ΚΟΡΙΤΣΙΑ ( 5 ) ΜΟΔΑ ( 5 ) ΠΑΡΕΕΣ ( 5 ) ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ( 5 ) ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ( 5 ) ΤΡΟΜΑΧΤΙΚΟ ( 5 ) ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ( 4 ) video games ( 3 ) ΓΛΥΚΑ ( 3 ) ΔΗΜΟΤΙΚΟ ( 3 ) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΠ ( 3 ) ΚΟΜΙΚΣ ( 3 ) ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ( 3 ) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ( 3 ) ΡΟΥΧΑ ( 3 ) ΣΤΙΧΑΚΙΑ ( 3 ) ΦΑΓΗΤΟ ( 3 ) misheard ( 2 ) ΑΓΟΡΙΑ ( 2 ) ΑΝΕΚΔΟΤΑ ( 2 ) ΕΚΚΛΗΣΙΑ ( 2 ) ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 2 ) ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ( 2 ) ΗΘΟΠΟΙΟΙ ( 2 ) ΚΟΝΣΟΛΕΣ ( 2 ) ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΑ ( 2 ) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ( 2 ) ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ( 2 ) ΡΑΠ ( 2 ) ΣΧΕΣΕΙΣ ( 2 ) Σαπουνόπερα ( 2 ) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ( 2 ) ΤΗΛΕΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ( 2 ) ARCADES ( 1 ) FAST FOOD ( 1 ) Gadgets ( 1 ) INTERNET ( 1 ) MODERN TIMES ( 1 ) trance ( 1 ) ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ( 1 ) ΔΙΑΚΟΠΕΣ ( 1 ) ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ( 1 ) ΕΘΙΜΑ ( 1 ) ΕΚΛΟΓΕΣ ( 1 ) ΕΝΤΕΧΝΟ ( 1 ) ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ( 1 ) ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ ( 1 ) ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ( 1 ) ΜΕΤΡΟ ( 1 ) ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ( 1 ) ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ( 1 ) ΣΙΝΕΜΑ ( 1 ) ΣΚΥΑΔΙΚΑ ( 1 ) ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ( 1 ) ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ( 1 ) εργασιες ( 1 )