Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Σαπουνόπερα, η διαχρονική αξία.

Δε θα μπορούσαμε ποτέ να παραλείψουμε αυτό το σταθμό στην ελληνική και ξένη τηλεόραση που επηρεάζει όλες τις γενιές, ανεξαρτήτου χρόνου, ηλικίας και φύλου. ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ, ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ ΑΛΗΤΕΣ ΠΟΥΛΙΑ, ΗΓΓΙΚΕΝ Η ΩΡΑ! Σηκωθείτε από καρέκλες, ντιβάνια, ντιβανοκασέλες, καφάσια με μπύρες, ξαπλώστρες και μπιντέδες, τώρα θα θυμηθούμε κλαίγοντας (ή και θα κλάψουμε θυμίζοντας) τις top of the top σαπουνόπερες, αυτές των 90's, αυτές που χάραξαν πορεία, αυτές γλυκιά, αυτές γλυκιά μου αμαρτία.
Προσπερνώντας στα γρήγορα το Carousel (επειδή έχει πολλάκις αναφερθεί και επειδή είναι πολύ light για τα γούστα μας) σπεύδω στην απαρίθμηση των top:
  1. Κωδικό όνομα: Marimar, άου!! Τηλενουβέλλα (ατςςς) του 1994, βλέπουμε την ιστορία ενός ατίθασου φτωχοκόριτσου που γίνεται κοροϊδάκι των πλουσίων ώσπου μια μέρα γίνεται η ίδια πλούσια και παίρνει εκδίκηση. Πρωταγωνίστρια η γνωστή και μη εξαιρετέα Thalía. Τι?? Δεν το θυμασαί??? Μην ανησυχείς φίλτατε αναγνώστη, μπορείς τώρα να τα δεις στο youtube στο οποίο υπάρχει ολόκληρη η σειρά σε parts στα ελληνικά παρακαλώ(!).
    Super δύναμη: γλυκύτητα, ομορφιά και καλοσύνη μέχρι αηδίας.
    Αχίλλειος πτέρνα: ε δεν είναι και το πιο τσακάλι.
    Αγαπημένος villain: Angelica - η "πεθερά" της που της έκανε τη ζωή πατίνι και αποτελούσε τον εφιάλτη μου για πολλά χρόνια όταν ήμουν μικρή (σμπαρακουάκ).

  2. Κωδικό όνομα: Maria la del Barrio a.k.a. Μαρία της Γειτονιάς a.k.a. η ρακοσυλλέκτρια (ποιος είπε ότι οι σαπουνόπερες είναι άχρηστες? μαθαίνεις καινούριες λέξεις) (1995). Δεύτερη φορά ταυτιζόμαστε με την Thalía που υποδύεται το ρόλο μιας φτωχής πλην τίμιας κοπέλας που βγαίνει από τον βούρκο της κοινωνίας και των σκουπιδιών όταν αρχίζει τη δουλειά σε ένα πλούσιο σπίτι. Εκεί κλασικά όλοι τη μισούν and want to see her dead, παρ'όλα αυτά ένας έρωτας γεννιέται ανάμεσα στη Μαρία και το Φερνάντο ντε λα Βέγκα (γιος του αφεντικού), παντρεύονται, κάνουν και ένα παιδάκι ζωή να 'χει, το οποίο όμως εξαφανίζεται και η Μαρία έχει πλέον σαν αυτοσκοπό να βρει το γιο της. Τον βρήκε? Θα το μάθετε στα επεισόδια που υπάρχουν ανεβασμένα για άλλη μια φορά σε parts στο youtube.
    Super δύναμη: μια απ'τα ίδια, έχει πολύπλευρους ρόλους...
    Αχίλλειος πτέρνα: αυτή τη φορά είναι πιο έξυπνη.
    Αγαπημένος villain: χωρίς δεύτερη σκέψη Σοράγια Μοντενέγρο (πρώην αρραβωνιαστικιά του Φερνάντο), το τι χαστούκι και τι ουρλιαχτό έχει ρίξει η τύπισσα δε λέγεται.

  3. Κωδικό όνομα: Rosalinda (1999), για μια ακόμη φορά η Thalía γίνεται το φτωχό κορίτσι που θα γνωρίσει τον έρωτα αλλά και την κακιά πλευρά της ζωής εξαιτίας των καμωμάτων των πλουσίων. Σε κάποια φάση παθαίνει νευρικό κλονισμό και ξεχνάει τα πάντα. Ξαφνικά γίνεται φημισμένη τραγουδίστρια και έρχεται πάλι πρόσωπο με πρόσωπο με τον άντρα που της προκάλεσε τόσο κακό (τον Φερνάντο Χοσέ), τον οποίο δε θυμάται και αυτός αδυνατεί να την αναγνωρίσει. Θα ξανασμίξουν τα δυο τους ή τσου? Μην το χάσετε, όλοι τώρα στο youtube (να 'ναι καλά αυτό το παιδί που τα 'χει ανεβάσει όλα).
    Super δύναμη: έχει καταντήσει βαρετό...
    Αχίλλειος πτέρνα: φτώχεια καταραμένη φτώχεια και άτιμη κοινωνία που άλλους τους ανεβάζεις και άλλους τους ρίχνεις στα ξένα χέρια.
    Αγαπημένος villain: η ξαδέρφη της η Φαίδρα που θέλει διακαώς να γίνει πλούσια και σε κάποια φάση πάει να της φάει τον άντρα.

  4. Κωδικό όνομα: Esmeralda (1997) a.k.a. Εσμπεράντα, όπως την έλεγε η γιαγιά μου. Η Leticia Calderón υποδύεται το ρόλο της τυφλής φτωχής όμορφης αγαπητής σε όλους κοπέλα. Όπως και να το κάνουμε, έχει κι αυτή τα δράματά της, παρελθόν και παρόν την κυνηγάνε. Η αγάπη που ανθίζει ανάμεσα σ'αυτήν και τον Χοσέ Αρμάντο θα τη σώσει? youtube it. Απ'ότι θυμάμαι την είχε σατηρίσει και ο Σεφερλής. Αχαχούχα.
    Super δύναμη: το να μην βλέπει το κακό στους ανθρώπους.
    Αχίλλειος πτέρνα: το να μην βλέπει.
    Αγαπημένος villain: Γιατρός Λούσιο Μαλαβέρ, ο ΘΕΟΣ με τις ΕΠΙΚΕΣ ατάκες του τύπου "ΣΚΑΣΕ ΧΟΥΑΝΑ".

  5. Κωδικό όνομα: La Usurpadora a.k.a. Παουλίνα a.k.a. Η Σφετερίστρια (κι άλλη καινούρια λέξη, σημειώστε) μια επιτυχία του 1998 με πρωταγωνίστρια αυτήν τη φορά τη Gabriela Spanic. Η πλοκή είναι τεράστια και η ώρα είναι δύσκολη, με λίγα λόγια: υπάρχουν δύο γυναίκες ολόιδιες, η μια φτωχή και αγνή (Παουλίνα) και η άλλη πλούσια, πονηρή και κακιά (Πάολα). Αυτές (που τυγχάνει να αποκαλύπτεται αργότερα πως είναι αδερφές ω τι έκπληξη) αλλάζουν ταυτότητα και επειδή η πλούσια θέλει να κάνει τη ζωή της στέλνει τη φτωχή στο σπίτι της, στον άντρα και τα παιδιά της να υποδυθεί τον εαυτό της. Αργά ή γρήγορα την παίρνουν πρέφα αλλά την έχουν ήδη αγαπήσει για όσα έχει κάνει γι'αυτούς και δεν την διώχνουν, μέχρι τη στιγμή που γυρνάει η πραγματική Πάολα στο σπίτι και γίνεται της ιεροδούλης.
    Super δύναμη: "ο διχασμός προσωπικότητας" είναι ομολογουμένως λίγο διαφορετικό και πιο ενδιαφέρον.
    Αχίλλειος πτέρνα: Το καλό θριαμβεύει and love conquers all, καθώς επίσης και η επικά σπαστική μεταγλωττισμένη φωνή των παιδιών της (Lisette και Carlitos).
    Αγαπημένος villain: χαμός γίνεται από κακούς εδώ. by far η καλύτερη είναι η ίδια η Πάολα, μετά απ'αυτήν ίσως η αδερφή του άντρα της.

  6. Κωδικό όνομα: Muñeca Brava a.k.a. Μιλάγκρος η ατίθαση (1998). Υπερ-τηλενουβέλλα-αρα με τη Natalia Oreiro στο ρόλο της Milagros και το Facundo Arana στο ρόλο του Ivo. Το Ναταλάκι είναι ένα φτωχό αγοροκόριτσο που γίνεται υπηρέτρια στο σπίτι του πατέρα του Ivo, ενώ ο Ivo είναι ένας κακομαθημένος πλούσιος τεντιμπόης. Εκεί, αναπτύσσουν μια σχέση αγάπης-μίσους, με πολύ χαβαλέ και πολλά τρελά σκηνικά, you know τα φτιάχνουν χωρίζουν τα φτιάχνουν χωρίζουν και μια απ'τα ίδια. Στο τέλος παντρεύονται, να ζήσουν καλούς απογόνους να'χουν. Πέρα απ'την πλάκα, κοιτούσα τις προάλλες διάφορα επεισόδια και παίζει πολύ σεξάκι μέσα (να τι άλλο μαθαίνεις από σαπουνόπερες χο).
    Super δύναμη: το σκέρτσο της Natalia and the row sexual magnetism of Ivo έχουν σαν αποτέλεσμα μια σειρά με πολύ πάθος και πολύ γέλιο.
    Αχίλλειος πτέρνα: το ότι σε κάποια φάση παραλίγο να βγουν αδέρφια - très banal ρε παιδί μου.
    Αγαπημένος villain: οι άλλες γκόμενες του playboy Ivo.
    Στη συνέχεια υπήρξαν κι άλλες αλλά καμιά δεν έγινε τόσο γνωστή (άσε που είναι και εκτός 90's). Μόνο μία είναι άξια αναφοράς "Χωρίς... Αυτά Δεν Υπάρχει Παράδεισος" ή εναλλακτικά "Καταλίνα" που μιλάει για μια κοπέλα που θέλει απελπισμένα να βάλει σιλικόνη στο στήθος της με σκοπό να καταφύγει στην πορνεία. Όλη η σειρά για τα βυζιά της αλληνής...! Τουλάχιστον αυτές των 90's ήταν για πιο παιδάκια.

12 σχόλια :

  1. άτιμη φτωχολογια τι κανεις στους ανθρώπους. Παντως ακομα και οι σαπουνοπερες ηταν καλυτερες στα 90's .Συγκρινε δηλαδη την μαρια λα ντερμπαριο σολ με την χουανα την παρθενα και την Βαλεντίνα: Έρωτας X-Large :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. στο μαρια της γειτονιας επαιζε και η μαρια χουακινα μεγαλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι όντως έπαιζε. χοχ. Πατήστε και πάνω στα ονόματα των σειρών, οδηγούν σε βιντεάκια στο youtube με το opening τραγούδι της κάθε σειράς, να θυμηθείτε πως ήταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να αναφέρω επίσης ότι ξέχασα να γράψω την Πακίτα Γκαλιέγο που ήταν στο ίδιο στυλ. damn it!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτές ήταν σειρές να παρακολουθήσεις. Villains σαν τη Soraya ή την Paola δεν πρόκειται να ξαναυπάρξουν Όχι κάτι Hannah Montana, Jonas Brothers, Patty (και μπορώ να συνεχίσω αλλά δεν έχει νόημα) με τα οποία μεγαλώνουν τα σημερινά παιδάκια.

    Υ.Γ. http://www.youtube.com/watch?v=FHUiCrnCTuE&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα ναι ρε Ανθή να ξεχάσεις την Πακίτα;"Αμο Πακίτα Γκαλιέγο" ,πρώτη φράση του soundtrack!!Λοιπόν τα παραπάνω τα έβλεπα όλα φανατικά εκτός από Ροζαλίντα(δεν άντεχα άλλο την Thalia) και Milagros.By far υποστηρίζω Paola(...κόλαση) και Σοράγια(...πολύ πανούργα και πονηρή).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αχ μου θύμισες την επική σκηνή:

    Πως σε λενε?
    Πάολα *καπνός απο τσιγάρο τυλίγει το πρόσωπό της* Μπράτσο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. εγώ θυμάμαι και άλλη λέξη που έμαθα από τα βραζιλιάνικα, την επική βρισιά: Παρακατιανή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αχαχαχχαχαχαχαχχαχα
    βρακι μου εχω λιωσει στο γελιο..μου θυμισες τα νιατα μου..που τη θυμηθηκες την παουλινα τη σφετεριστρια ρε οργιο γαμωτι;
    ναι ναι ολα αυτα τα εβλεπα!θα ξεχασω εγω που μαζευα αποκομματα απο thalia και natalia oreiro;..χεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Oταν λες οτι η Αντζελικα ηταν ο εφιαλτης σου να φανταστω απο τη σκηνη που τη δειχνει καμμενη στο νοσοκομειο!Πραγματικα στοιχειωσε πολυ κοσμο !
    Αλλη αξεχαστη (προσωπικα αγαπημενη) σκηνη ειναι εκει που η Μαριμαρ βαζει την Αντζελικα να βγαλει με τα δοντια απο τις λασπες κατι εγγραφα!
    επισεις αλλο κουλο της σειρας,το σκυλι που μιλουσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. φοβερο γκρουπακι! αγαπημενα 90τις..χαχαχαχαχαχαχαχ ατακες τρομερες.... μαριμαρ,παολα μπρατσο κλπ.... ΤΙ ΕΠΟΧΕΣ!!!! Σχολειο πηγαινα τοτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. θυμαμαι ημουν πολυ μικρη οταν παιζοταν αυτα αλλα ποτε δεν εχανα Εσμεραλντα ειτε με τα ξαδερφια μου ειτα με την γιαγια( αν και αυτη προτιμουσε εγχωριες σαπουνοπερες).
    Επισης στις περισσοτερες απο αυτες τις σειρες επαιζε ο Φερναντο Κολουνγκα (παιδικο crush!)
    P.S Σοραγια=ΘΕΑ
    Η καλυτερη κακια της μεξικανικης τι-βι!Ειναι τοσο κακια που θα μοιραζε χαπια αδυνατισματος στα παιδια της Αφρικης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Keywords

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ( 39 ) ΔΙΑΦΟΡΑ ( 29 ) ΜΟΥΣΙΚΗ ( 20 ) CARTOON ( 16 ) ΤΑΙΝΙΕΣ ( 13 ) ΠΑΡΤΥ ( 11 ) ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ( 10 ) ΑΤΑΚΕΣ ( 9 ) ΒΙΒΛΙΑ/ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ( 9 ) ΣΙΡΙΑΛ ( 9 ) ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ( 8 ) ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ( 7 ) ΣΥΛΛΟΓΕΣ ( 7 ) ΣΧΟΛΕΙΟ ( 7 ) ΕΠΟΧΙΑΚΑ ( 6 ) CELEBRITIES ( 5 ) ΓΕΓΟΝΟΤΑ ( 5 ) ΚΟΡΙΤΣΙΑ ( 5 ) ΜΟΔΑ ( 5 ) ΠΑΡΕΕΣ ( 5 ) ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ( 5 ) ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ( 5 ) ΤΡΟΜΑΧΤΙΚΟ ( 5 ) ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ( 4 ) video games ( 3 ) ΓΛΥΚΑ ( 3 ) ΔΗΜΟΤΙΚΟ ( 3 ) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΠ ( 3 ) ΚΟΜΙΚΣ ( 3 ) ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ( 3 ) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ( 3 ) ΡΟΥΧΑ ( 3 ) ΣΤΙΧΑΚΙΑ ( 3 ) ΦΑΓΗΤΟ ( 3 ) misheard ( 2 ) ΑΓΟΡΙΑ ( 2 ) ΑΝΕΚΔΟΤΑ ( 2 ) ΕΚΚΛΗΣΙΑ ( 2 ) ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 2 ) ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ( 2 ) ΗΘΟΠΟΙΟΙ ( 2 ) ΚΟΝΣΟΛΕΣ ( 2 ) ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΑ ( 2 ) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ( 2 ) ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ( 2 ) ΡΑΠ ( 2 ) ΣΧΕΣΕΙΣ ( 2 ) Σαπουνόπερα ( 2 ) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ( 2 ) ΤΗΛΕΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ( 2 ) ARCADES ( 1 ) FAST FOOD ( 1 ) Gadgets ( 1 ) INTERNET ( 1 ) MODERN TIMES ( 1 ) trance ( 1 ) ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ( 1 ) ΔΙΑΚΟΠΕΣ ( 1 ) ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ( 1 ) ΕΘΙΜΑ ( 1 ) ΕΚΛΟΓΕΣ ( 1 ) ΕΝΤΕΧΝΟ ( 1 ) ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ( 1 ) ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ ( 1 ) ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ( 1 ) ΜΕΤΡΟ ( 1 ) ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ( 1 ) ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ( 1 ) ΣΙΝΕΜΑ ( 1 ) ΣΚΥΑΔΙΚΑ ( 1 ) ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ( 1 ) ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ( 1 ) εργασιες ( 1 )